Windows Threshold este răspunsul Microsoft la feedback-ul clienților și companiilor privind versiunile Windows recente. Veștile neoficiale din ultima vreme vin să confirme aceasta și sună foarte bine.

Microsoft dorește să atragă cât mai mulți dintre utilizatorii versiunilor Windows anterioare (în special Windows XP și Windows 7) spre următoarea versiune Windows, pentru a evita ca Windows 7 să se transforme în ceea ce jurnaliștii IT numesc ”următorul Windows XP”, referindu-se la longevitatea utilizării sistemului de operare.

Aceasta este o strategie care vine în completarea sloganului mobile first, cloud first și are, printre altele, scopul de a optimiza experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, care să se poată integra cu serviciile cloud.

Toolbar-ul Charms pe desktop

Una dintre nemuțumirile companiilor vizavi de Windows 8.x a fost legată de toolbar-ul Charms, care a fost catalogat adesea ca neintuitiv și greu de găsit, fiind ascuns în mod implicit, inclusiv pe desktop. Cele mai noi vești vin să confirme că Microsoft renuță la acest toolbar în Windows Threshold, tocmai pentru a răspunde acestor nemulțumiri. Dar acesta nu este singurul motiv. De vreme ce aplicațiile moderne (Windows RT) vor rula în ferestre separate pe Desktop, acest toolbar ar fi și mai complicat de utilizat. Amintiți-vă că el ocupă toată partea dreaptă a ecranului în timp ce fereastra cu aplicația Modern nu mai umple tot ecranul ca în prezent. Este posibil ca acest toolbar să fie accesat din interiorul ferestrei aplicației, dar aceasta nu este o soluție practică, mai ales pentru ecranele de mici dimensiuni.

Dar haideți să înțelegem corect această renunțare, pentru că de fapt se renunță doar la forma și amplasamentul acestui toolbar. Astfel, această bară nu mai este principala modalitate de accesarea funcțiilor sistemului de operare și nici principala modalitate de navigare prin acesta pentru utilizatorii desktop. Funcțiile pe care aceasta le conține se vor muta în bara de titlu a fiecărei aplicații și vor fi prezente doar dacă sunt utilizate în aplicația respectivă.

Vreau să subliniez că am scris mai sus că toolbar-ul charms nu va mai fi ascuns și nici prezent în dreapta ecranului pentru utilizatorii desktop. Pentru utilizatorii Windows pe dispozitive mobile (unde nu va mai exista Desktop), navigarea și accesarea funcțiilor din aplicații sau din sistemul de operare se vor baza în continuare pe gesturi pornind de la marginea ecranului. Este evident că Microsoft lucrează la rafinarea Modern UI, dar pentru moment nu se cunosc detalii despre ce anume se schimbă și în ce fel.

Pe lângă informațiile de mai sus, confirmate de ZDNET prin surse din interiorul Microsoft, mai apare una care va bucura power userii (utilizatorii avansați). Este vorba despre introducerea ecranelor virtuale (desktopurilor virtuale).

Pentru începători: desktop-urile virtuale suplimentează numărul de ecrane disponibile în Windows, fără a fi necesare monitoare suplimentare. Ferestrele pot fi trimise pe un anumit ecran virtual, ceea ce permite utilizatorilor să își optimizeze sesiunile de lucru pe calculator, evitând aglomerația și lucrând, de exemplu, cu anumite programe pe un anumit ecran. Dacă dețineți un telefon cu Android, de exemplu, sunteți deja familiarizați cu ecranele virtuale: aveți mai multe asemenea ecrane pe care puteți pune widget-uri și comenzi rapide pentru lansarea aplicațiilor.

Ecranele virtuale sunt deja prezente pe toate sistemele de operare moderne, inclusiv pe Linux, Android, etc. Microsoft va introduce această caracteristică în sistemul de operare, ceea ce va mulțumi – cred eu – în bună măsură utilizatorii avansați. Desigur, în prezent există nenumărate soluții oferite de terți pentru desktopuri virtuale în Windows, iar decizia Microsoft de a îngloba funcționalitatea în sistemul de operare, în timp ce nu este cu nimic revoluționară, mă trimite cu gândul la motivele pentru care aceasta este efectuată, la modul în care ea va fi  folosită, pentru că pe sistemele clasice vom avea atât aplicații desktop cât și aplicații Modern.

Desktop Virtual Ubuntu
Desktop Virtual Ubuntu

Potrivit Neowin, confirmat de sursele ZDNET din Microsoft, desktopurile virtuale vor putea fi activate cu un buton din taskbar și vor avea asociate comenzi rapide de la tastatură pentru comutare. Ele vor funcționa similar cu cele din Ubuntu.

Pe de altă parte, am vrut de mult să scriu și despre alte modificări care ar putea fi introduse în interfața Windows Threshold. Această interfață va avea un design modern, cu elemente plate (mai mult decât Windows 8.x) și cu un design diferit față de ceea ce avem acum.

Astfel, ecranul Start nu va mai fi activat în mod implicit pe sistemele desktop, unde va fi înlocuit de o nouă versiune a meniului Start. Pe sistemele mobile, odată ce Microsoft va lansa Office Gemini (următoarea versiune Office, cu redesign pentru funcționalitate tactilă inclus), desktop-ul nu va mai fi disponibil în mod implicit.

Taskbar-ul (bara de sarcini) va fi și el îmbunătățit, fiind înzestrat cu elemente dinamice, nu doar cu iconițe. Astfel, în taskbar se pare că vor exista tile-uri active cu informații actualizate dinamic. Tot în Taskbar vom găsi și Cortana, care trece și pe Windows odată cu Windows Threshold.

Voi ce părere aveți despre aceste modificări ? Ce alte caracteristici și modificări ați dori să vedeți în Windows Threshold ?

 • Cristian Gheorghe

  Mă obișnuisem cu charm bar-ul dar pentru mine, principalul dezavantaj mi se pare că funcționează cu preponderență doar cu apps-urile Modern UI. Aș fi dorit ca măcar ”Lista de lectură” să funcționeze cu IE-ul din modul desktop. În fine. Se pare că Windows 9 se apropie de ceea ce ar fi trebuit să fie ”adevăratul urmaș al lui Windows 7”, așa cum Windows 7 este ”adevăratul urmaș al lui Windows XP”, în locul renegatului Vista. Legat de longevitate, cred că Windows 7 va avea același statut ca XP din cauza utilizatorilor prea comozi să schimbe sistemul de operare pentru niște îmbunătățiri, din punctul lor de vedere, neînsemnate. Și acești utilizatori sunt destul de mulți.

  • http://www.windowsfaralimite.ro/ Cosmin Tataru

   Regretabilă dar adevărată partea cu comoditatea.
   Mă bătea gândul să folosesc Windows 7 pe desktop o perioadă, doar așa, ca să îmi mai aduc aminte … Dar, așa cum spuneam în alt comentariu de pe această pagină, e o diferență prea mare și îmi lipsesc prea multe lucruri din integrarea cu cloud-ul pentru a-mi mai permite să stau pe el.

 • http://www.care4it.ro/ Cristi Cristi

  By the way, ai facut o treaba foarte buna cu site-ul, se misca foarte bine si arata foarte bine.

  • http://www.windowsfaralimite.ro/ Cosmin Tataru

   Mulțumesc. A fost greu, dar am ajuns la o formulă bună pe care vreau să o păstrez.

 • http://www.care4it.ro/ Cristi Cristi

  E destul de ok Windows 8.1, dar fara charms bar va fi si mai ok, ca optimizare mi se pare superior lui Windows 7.

  • http://www.windowsfaralimite.ro/ Cosmin Tataru

   Windows 8.1 este OK, acum, că ne-am învățat cu el. Totuși, feedback-ul din enterprise trebuie să fi fost destul de puternic pentru a determina Microsoft să revină asupra unor decizii.
   Da, Windows 8.1 chiar este superior Windows 7. Pe de altă parte, recent am văzut ce înseamnă acum și o instalare Windows 7. Pornind de la SP1 preinstalat, 177 de update-uri au luat o zi și jumătate pe un Celeron nou de la Dell cu 2 GB RAM. Mai rău decât la Windows XP. Și când te gândești că nu ai integrarea cu contul Microsoft, că nu se sincronizează setările, etc …